Reason 12.5.0 Released (VST3)

This forum is for discussing Reason. Questions, answers, ideas, and opinions... all apply.
User avatar
deeplink
Posts: 884
Joined: 08 Jul 2020
Location: Dubai / Cape Town

Post 19 Dec 2022

https://www.reasonstudios.com/en/reason ... ease-notes
  • Reason can now host VST3 Instrument, Effect and Utility plug-ins
    • Updated Plugin Rack Device for VST3 and VST2
      • Indicates if the plugin is a VST2 or VST3
      • Increased the number of audio inputs to 16
      • Increased the number of audio outputs to 64
      • Sidechain inputs has moved on the back panel for easy access
    • VST2 and VST3 versions are now indicated in the device browser
    • Increased the max number of automatable parameters in both VST3 and VST2
    • Parameters are now grouped in automation lists and on the Plugin Rack Device (by the plug-in developer in VST3, if implemented, otherwise with generic grouping)
  • Akai MPK Mini Play Mk3 Remote codec updated
  • New version of Monotone that fixes a bug where using Send to Track on a Player could cause a hung note
  • New version of Mimic that fixes a bug where very short slices could play back more than single slice in Slice Mode
  • Fixed an issue where Reason Rack Plugin could crash when loading a document in Bitwig
  • Fixed a bug where the VST screenshot feature would not functioning properly when using two monitors
  • Fixed a bug where the buttons were sometimes not accessible in save dialogs without resizing the window (Mac only)
  • Fixed a crash that could appear when opening certain .rns files (Windows only)
  • Fixed a bug where users couldn’t write to external exFAT disk (macOS Ventura only)
Promo Video:
Get Combinators, ReFills and RS Giveaways at the Shared GoogleDrive: [deeplink] Open RS-Project

User avatar
Loque
Moderator
Posts: 10379
Joined: 28 Dec 2015

Post 19 Dec 2022

Did Ryan forgot something?
2022-12-19 11_00_52-Clipboard.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Reason12, Win10

User avatar
crimsonwarlock
Posts: 1229
Joined: 06 Nov 2021
Location: Close to the Edge

Post 19 Dec 2022

Loque wrote:
19 Dec 2022
Did Ryan forgot something?
Yep, saw that too.
----
Most users think the reason their requests aren't being met, is because some developer somewhere in a cubical refuses to waive its magic wand.

User avatar
deeplink
Posts: 884
Joined: 08 Jul 2020
Location: Dubai / Cape Town

Post 19 Dec 2022

Thank you for the formatting Loque
Get Combinators, ReFills and RS Giveaways at the Shared GoogleDrive: [deeplink] Open RS-Project

User avatar
Loque
Moderator
Posts: 10379
Joined: 28 Dec 2015

Post 19 Dec 2022

deeplink wrote:
19 Dec 2022
Thank you for the formatting Loque
UW :D
Reason12, Win10

User avatar
chimp_spanner
Posts: 2866
Joined: 06 Mar 2015

Post 19 Dec 2022

Really fun video, and excellent to see them showcasing Reason on its own, and the cool stuff you can do with CV.

Of course this functionality would be *awesome* in RRP too, but for now I kinda like that the only way you can get it is the DAW haha. Gonna download shortly, after I've seen to work emails!

Tiny Montgomery
Posts: 356
Joined: 22 Apr 2020

Post 19 Dec 2022

Arturia EFX fragments VST3 is appearing as a Utility rather than an Effect on Macbook M1, latest OS.

Heater
Posts: 775
Joined: 16 Jan 2015

Post 19 Dec 2022

Hopefully native M1 next.

User avatar
MattiasHG
Reason Studios
Posts: 457
Joined: 16 Jan 2015

Post 19 Dec 2022

Tiny Montgomery wrote:
19 Dec 2022
Arturia EFX fragments VST3 is appearing as a Utility rather than an Effect on Macbook M1, latest OS.
This is known and fixed for the next point update. The VST3 categorization system is not quite foolproof and used differently by different developers. EFX Fragments was categorized under "Tools" which we interpreted as Utility after seeing that on other plugins, but we've since realized it's also common for effects. In the next (and all following) versions, anything internally categorized as Tools will be an effect in Reason.

Tiny Montgomery
Posts: 356
Joined: 22 Apr 2020

Post 19 Dec 2022

MattiasHG wrote:
19 Dec 2022
Tiny Montgomery wrote:
19 Dec 2022
Arturia EFX fragments VST3 is appearing as a Utility rather than an Effect on Macbook M1, latest OS.
This is known and fixed for the next point update. The VST3 categorization system is not quite foolproof and used differently by different developers. EFX Fragments was categorized under "Tools" which we interpreted as Utility after seeing that on other plugins, but we've since realized it's also common for effects. In the next (and all following) versions, anything internally categorized as Tools will be an effect in Reason.
Thanks for the quick reply Matthias and saving me messing with it all morning!

User avatar
DaveyG
Posts: 1927
Joined: 03 May 2020

Post 19 Dec 2022

Aw man. Now we're gonna have to find something else to complain endlessly about.... :twisted:

User avatar
chimp_spanner
Posts: 2866
Joined: 06 Mar 2015

Post 19 Dec 2022

Congratulations on release day! I'm really excited to have access to my Steinberg plugins (Padshop, Halionsonic) as well as Splice Bridge. Mostly though I'm gonna be making a new drum template with Superior 3; one where I don't have to compromise on the number of output channels! Well done guys, really looking forward to another year with my fav DAW <3

User avatar
moalla
Posts: 319
Joined: 20 Oct 2017
Location: DDR WEST

Post 19 Dec 2022

:clap: Comb2 CV input upgrade, and Ryans explanation how to handle controls are great ;)
only waiting download is done
it´s black monday at reasonstudios :thumbs_up:
https://soundcloud.com/user-594407128
Reason12.5, Ibanez SR305, Yamaha PF10, RhythmWolf, Miniak, Ipad+SparkLE

User avatar
LittleBoy
Posts: 65
Joined: 22 Jun 2019

Post 19 Dec 2022

Thank you very much, Reason Studios. Opening Reason and being able to load my collection of VST3 tools into your amazing workflow is like walking into an amusement park.

I'm looking forward to M1 support (although I'm very happy for now).

User avatar
motuscott
Posts: 3228
Joined: 16 Jan 2015
Location: the New York

Post 19 Dec 2022

Reasoneers win World Cup of DAW!
Vlad "Social media is not really within my bailiwick" The Impaler 🧂

kurtg
Posts: 38
Joined: 10 Apr 2018

Post 19 Dec 2022

great thank you :clap: :thumbup: Next m1, and then I'm completely happy :puf_smile:


User avatar
zabukowski
Posts: 188
Joined: 16 Jan 2015
Location: Ljubljana, Slovenia, EU

Post 19 Dec 2022

Anyone else having problem with opening VST* plugin windows with multi display configuration (Windows 10) ?

Having 4k hi-res monitor on the left (200% scaling) and HD monitor on the right. Plugin windows won't open on left monitor. If i move Reason main window to the right monitor, plugins open normally.

I have set my right monitor as the "main monitor" because of technical reasons - not sure if this is affecting it.

EDIT: setting my left monitor as the main one fixes the problem. Anyway, good to know that Reason (or maybe Windows) has problem with this specific configuration.

***
In any case, congrats for the release!

User avatar
visheshl
Posts: 972
Joined: 27 Sep 2019

Post 19 Dec 2022

Edit- post deleted.

Good going reason studios 👍👍👍
Last edited by visheshl on 19 Dec 2022, edited 1 time in total.

User avatar
plasticfractal
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016

Post 19 Dec 2022

This is great news! I have a ton of VST3 plugins that I usually just don't use. Even with a workaround host plug like bluecat patchwork it's just too much hassle. But if VST3 plugins now appear in the browser alongside VST2, then that is great.

User avatar
moalla
Posts: 319
Joined: 20 Oct 2017
Location: DDR WEST

Post 19 Dec 2022

Damn 12.5 D29 not loading, months ago I moved reasons graphics cache on a different hdd of it´s huge amount off temp cache , could be this the problem, with 12.2.4 everything works fine.
Also after uninstall, new installation R12.5 not loading
Last edited by moalla on 19 Dec 2022, edited 1 time in total.
https://soundcloud.com/user-594407128
Reason12.5, Ibanez SR305, Yamaha PF10, RhythmWolf, Miniak, Ipad+SparkLE

petecampbell
Posts: 17
Joined: 29 Apr 2022

Post 19 Dec 2022

I'm now using vst3 the korg wavestate plugin and i'm getting mad CPU spikes and pops.
Not sure how this translates to other plugins, but the cpu performance is changed.

User avatar
Loque
Moderator
Posts: 10379
Joined: 28 Dec 2015

Post 19 Dec 2022

moalla wrote:
19 Dec 2022
Damn 12.5 D29 not loading, months ago I moved reasons graphics cache on a different hdd of it´s huge amount, could be this the problem, with 12.2.4 everything works fine.
Also after uninstall, new installation R12.5 not loading
This could be related to a hang bug in Reason. Try downloading latest version and manually install it.
Reason12, Win10

User avatar
MrFigg
Posts: 8593
Joined: 20 Apr 2018

Post 19 Dec 2022

What about installers which install all versions AAX, VST2 and VST3. Eg. Softube. Just delete the VST2 .dlls?
丰2ॐ

User avatar
moalla
Posts: 319
Joined: 20 Oct 2017
Location: DDR WEST

Post 19 Dec 2022

Hang bug, so your hint is, I have to install the last non vst Version Logue? :puf_unhappy:
I just manualy installed R12.5, i also reported three errors to RS and found two version of authorizer on my machine what i uninstalled.
I´m on Win10 22h2
https://soundcloud.com/user-594407128
Reason12.5, Ibanez SR305, Yamaha PF10, RhythmWolf, Miniak, Ipad+SparkLE

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 4 guests