Are you taking advantage of blocks?

This forum is for discussing Reason. Questions, answers, ideas, and opinions... all apply.
User avatar
avasopht
Posts: 3709
Joined: 16 Jan 2015

Post 02 Oct 2021

So I was watching a video on Maschine when I suddenly remembered we have a similar feature in Reason (which has the added feature of being able to play over them).



I've got a few tracks where build simple blocks that I play over in the arranger but seeing this video reminded me of an entirely different workflow that is available in Reason.

I mostly use blocks to label sections of a track!!
---

User avatar
RoryM0
Posts: 390
Joined: 21 Jun 2017

Post 02 Oct 2021

I haven't used the feature once but keep telling myself I should explore it...

User avatar
Biolumin3sc3nt
Posts: 658
Joined: 16 Jan 2015

Post 02 Oct 2021

Never, nor will I ever. Die and go back to Your 2005 home

User avatar
Billy+
Posts: 4070
Joined: 09 Dec 2016

Post 02 Oct 2021

I would have to say it's definitely in my top five used sequencing features.

I might start straight in the main sequencer but as soon as I've got the main section concept working it gets dropped into a block and then I start creating the rest in other blocks and it's been like that since it's introduction.
Freedom of expression does not exist in this dojo ;)
Reason 1 -- 11 suite, now I'm enjoying Live 11 suite

User avatar
guitfnky
Posts: 4310
Joined: 19 Jan 2015

Post 02 Oct 2021

at this point it’s one of the standout features of Reason DAW. that, and the pitch editor.
I write good music for good people

https://slowrobot.bandcamp.com/

JunctionArsonist
Posts: 38
Joined: 23 Sep 2018

Post 02 Oct 2021

I think blocks would be more useful of they let you sequence over block tracks in an additive way without having to duplicate all the tracks involved. If they don't want to do that, then give us track folders so I can clean up my sequencer.

User avatar
gullum
Posts: 1260
Joined: 15 Jan 2015
Location: Faroe Islands

Post 02 Oct 2021

not once and get me mad ever time I accidentally have pressed down b instead of space and getting no sound.

User avatar
guitfnky
Posts: 4310
Joined: 19 Jan 2015

Post 02 Oct 2021

gullum wrote:
02 Oct 2021
not once and get me mad ever time I accidentally have pressed down b instead of space and getting no sound.
can’t you disable Blocks mode in the menu options?
I write good music for good people

https://slowrobot.bandcamp.com/

User avatar
QVprod
Moderator
Posts: 3403
Joined: 15 Jan 2015

Post 02 Oct 2021

Eh…. Tbh they feel very different from each other. I wouldn’t compare them. The workflow for patterns and scenes in Machine is so fluid the Blocks doesn’t match up. They are similar as far as arranging though to which I would give blocks in Reason a slight edge.

I use blocks on occasion, but usually my track count is low enough where basic copy and paste it the sequencer is manageable.

User avatar
rgdaniel
Posts: 578
Joined: 07 Sep 2017
Location: Canada

Post 02 Oct 2021

I don't use the Blocks, but I've seen them used to great advantage by others, particularly when Adam Fielding was doing his livestreams. He almost made me a believer. But not quite.

User avatar
AttenuationHz
Posts: 2048
Joined: 20 Mar 2015
Location: Back of the Rack-1

Post 02 Oct 2021

Disabled in the menu!
It is not too much of an ask for people or things to be the best version of itself!

User avatar
Ottostrom
Posts: 794
Joined: 13 May 2016

Post 02 Oct 2021

I recently started using blocks for the first time and for one specific purpose only, which is chorus vocals that get repeated multiple time in a song. This way I can make adjustments to them later on in production and they get updated throughout the whole project.

User avatar
gullum
Posts: 1260
Joined: 15 Jan 2015
Location: Faroe Islands

Post 02 Oct 2021

guitfnky wrote:
02 Oct 2021
gullum wrote:
02 Oct 2021
not once and get me mad ever time I accidentally have pressed down b instead of space and getting no sound.
can’t you disable Blocks mode in the menu options?
yes but got mad a few times before I found that option :D :oops:

User avatar
Jackjackdaw
Posts: 1153
Joined: 12 Jan 2019

Post 02 Oct 2021

I like blocks but I’d trade them for markers and an arranger track.

djadalaide
Posts: 233
Joined: 11 May 2018

Post 02 Oct 2021

You can overwrite blank spaces to make an arrangement out of one block repeated, but recently i've just been using them for trying different ideas (changing key of the track etc.) and copy-pasting them in.

elMisse
Posts: 135
Joined: 17 Jan 2015

Post 02 Oct 2021

Blocks would be great IF you could instantly create a block of something you did, right in the sequencer (No need for Block-MODE) and also move/copy it around and drop it in somewhere. Dropping it in somewhere should move the previous stuff a block-length forward of course. This way you could REALLY try different structure arrangements fast and it would be pretty unique to daws...? maybe. There is sooooo much that could be done to it. :puf_smile:

User avatar
DaveyG
Posts: 2070
Joined: 03 May 2020

Post 02 Oct 2021

Jackjackdaw wrote:
02 Oct 2021
I like blocks but I’d trade them for markers and an arranger track.
I don't like blocks so I’d definitely trade them for markers and an arranger track.

User avatar
orthodox
RE Developer
Posts: 2278
Joined: 22 Jan 2015
Location: 55°09'24.5"N 37°27'41.4"E

Post 02 Oct 2021

DaveyG wrote:
02 Oct 2021
Jackjackdaw wrote:
02 Oct 2021
I like blocks but I’d trade them for markers and an arranger track.
I don't like blocks so I’d definitely trade them for markers and an arranger track.
I love blocks and I am not trading over it.

User avatar
dioxide
Posts: 1687
Joined: 15 Jul 2015

Post 02 Oct 2021

I use Blocks although I’d still like clip launching or some live control. The idea of arranging without Blocks in Ableton is one reason I didn’t switch over.

User avatar
Greg Savage
Posts: 73
Joined: 02 Oct 2021

Post 02 Oct 2021

I like the concept of blocks, but it slows me down a lot especially when writing music for tv and games. I use them more so as organizational placeholders.
Music Composer/Sound Designer
Music Licensing - Credits

User avatar
LaudusDeWire
Posts: 24
Joined: 29 Aug 2021
Location: Hamburg, EU

Post 02 Oct 2021

Hey,

I don‘t use blocks. Tried them a couple of years ago and meanwhile almost forget why I don’t like them 🙈

Thanks for your post, will try blocks again tomorrow 😉
Soundcloud

:reason: R12 | 🎹 Sequential Pro 3 | 🥁 Arturia Drum Brute Impact | 🎛 Synapse Dune 3

User avatar
jam-s
Posts: 2700
Joined: 17 Apr 2015
Location: Aachen, Germany

Post 02 Oct 2021

I'm usually using Blocks for all the elements that form the basic track. And then sprinkle FX, automation and extra variations on top in the sequencer.
Examples can be seen in the screen shots from my sessions here: https://demozoo.org/sceners/13229/

User avatar
plaamook
Posts: 2496
Joined: 22 Jan 2015
Location: Bajo del mar...

Post 02 Oct 2021

I diabled em.
I make music that's not repetitive that way and arranging is too fluid.
Perpetual Reason 12 Beta Tester :reason:

You can check out my music here.
https://m.soundcloud.com/ericholmofficial
Or here.
https://www.youtube.com/channel/UC73uZZ ... 8jqUubzsQg

User avatar
ColdBeast254
Posts: 5
Joined: 12 Jul 2019

Post 03 Oct 2021

I start off in blocks mode. That's my template. Blocks are a feature that many overlook and is very helpful when constructing and arranging a track. It makes sense to me and it was one of the reasons I upgraded when the feature came out. Although, I didn't use them much initially. When I began to use blocks it helped me think about song structure and arrangements in a deeper way. Blocks make it easier to focus on a particular section and make different variations and try them out in your song with ease.You can master and album in Reason using blocks by putting a song in each block and trying different album arrangements with ease. Blocks help to get me out of making loops to jam to. RS should make them double as markers where you can snap to blocks on the timeline.

🔥🔥🔥🔥🔥🔥

User avatar
moofi
Posts: 985
Joined: 19 Jan 2015
Location: hear

Post 03 Oct 2021

Blocks are too rigid I find. At least last time I checked them out.
Unless they changed, so you could edit moodifications into every block with instance + unique behaviour, saying, you can define what part of the block translates itself to other blocks when modified and what parts can be edited individually, I prefer standard sequencing.

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 8 guests