Foldable Rack Columns

Have any feature requests? No promise they'll get to Reason Studios, but you can still discuss them here.
User avatar
moofi
Posts: 389
Joined: 19 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

Like already mentioned in another thread, I suggest integrating foldable rack columns for tightening the rack visually, easier connection and navigation in multi-columns scenarios. Here´s a quick mock up to demonstrate the suggested idea even though it could look very different designwise of course.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
esselfortium
Posts: 1448
Joined: 15 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

That would be a great feature!

User avatar
selig
RE Developer
Posts: 9570
Joined: 15 Jan 2015
Location: The NorthWoods, CT, USA

Post 20 Sep 2021

moofi wrote:
20 Sep 2021
Like already mentioned in another thread, I suggest integrating foldable rack columns for tightening the rack visually, easier connection and navigation in multi-columns scenarios. Here´s a quick mock up to demonstrate the suggested idea even though it could look very different designwise of course.
Not sure I've ever seen this idea mentioned before, apologies to anyone who did - but this is simple genius. The ability to name the racks is also a simple and super smart idea. Love it.
Selig Audio, LLC

User avatar
moofi
Posts: 389
Joined: 19 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

Thank you :-) Though I don´t know wether it already had been mentioned before I at least assume that has been the case :-D
selig wrote:
20 Sep 2021
moofi wrote:
20 Sep 2021
Like already mentioned in another thread, I suggest integrating foldable rack columns for tightening the rack visually, easier connection and navigation in multi-columns scenarios. Here´s a quick mock up to demonstrate the suggested idea even though it could look very different designwise of course.
Not sure I've ever seen this idea mentioned before, apologies to anyone who did - but this is simple genius. The ability to name the racks is also a simple and super smart idea. Love it.

User avatar
sonicbyte
Posts: 328
Joined: 16 Jan 2015
Location: Argentina

Post 20 Sep 2021

I think is a great idea, and the same approach could be used for folding "selected for fold tracks" of even bus groups in the SSL mixer.
It could have the same behavior as the rack idea but of course it could have additional visual UI like a general meter...
I think Fruityloops or Cubase have a similar feature

User avatar
moofi
Posts: 389
Joined: 19 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

Yes, that would be pleasant aswell.
sonicbyte wrote:
20 Sep 2021
I think is a great idea, and the same approach could be used for folding "selected for fold tracks" of even bus groups in the SSL mixer.
It could have the same behavior as the rack idea but of course it could have additional visual UI like a general meter...
I think Fruityloops or Cubase have a similar feature

User avatar
Noise
Posts: 387
Joined: 16 Jan 2015
Location: Lisbon

Post 20 Sep 2021

great news, in 2035 this will be implemented!
Albums: BandCamp | Youtubz: Noise Channel
Projects: P1 Easy Remote Mapping | Personal Refill Sale Store: https://payhip.com/noisesystems

User avatar
sonicbyte
Posts: 328
Joined: 16 Jan 2015
Location: Argentina

Post 20 Sep 2021

Noise wrote:
20 Sep 2021
great news, in 2035 this will be implemented!
Why so optimistic ? :D

User avatar
moofi
Posts: 389
Joined: 19 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

:-D Well, I actually don´t know how easy it is to implement anything like that into the Rack, then if it is as easy as I potentially imagine it to be, saying if the "UI-engine" can simply be configured like this, it could actually be done pretty quickly.
sonicbyte wrote:
20 Sep 2021
Noise wrote:
20 Sep 2021
great news, in 2035 this will be implemented!
Why so optimistic ? :D

User avatar
BananaSkins
Posts: 419
Joined: 29 Sep 2017

Post 20 Sep 2021

Great idea!

I would add a M (mute) & S (solo) button in each folded rack; just for that extra bit of hands on control / speed whilst working… :thumbup:

User avatar
moofi
Posts: 389
Joined: 19 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

Yes, I thought of something like that aswell, then what if there are multiple mixchannels or none in that column?
A little patchname-like window with a dropdown menue for what mix channel or even device should be displayed could help here. .
Then of course I would aswell integrate a VU Meter :-D
BananaSkins wrote:
20 Sep 2021
Great idea!

I would add a M (mute) & S (solo) button in each folded rack; just for that extra bit of hands on control / speed whilst working… :thumbup:

DasInsekt
Posts: 5
Joined: 22 Jan 2017

Post 20 Sep 2021

THIS WOULD BE AWESOME

User avatar
RoryM0
Posts: 369
Joined: 21 Jun 2017

Post 20 Sep 2021

Brilliant idea. On board for this.

User avatar
artotaku
Posts: 616
Joined: 09 May 2015
Location: Munich, Germany

Post 20 Sep 2021

I think everything should be collapsable multiple times. Waiting for the Reason Origami Edition :lol:
Joking aside, great idea.

User avatar
bxbrkrz
Posts: 2666
Joined: 17 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

RS should hire you :puf_smile: :thumbs_up:

It would be cool to have some kind of animation when space saving your rack, the same fun way when the cables jiggle a bit.

Image
757365206c6f67696320746f207365656b20616e73776572732075736520726561736f6e20746f2066696e6420776973646f6d

User avatar
Wee Joe
Posts: 37
Joined: 16 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

Great Idea.

User avatar
motuscott
Posts: 2470
Joined: 16 Jan 2015
Location: the New York

Post 20 Sep 2021

:thumbs_up:
The Now Sound of MIDI Thru 🧂

User avatar
moofi
Posts: 389
Joined: 19 Jan 2015

Post 20 Sep 2021

Here´s an advanced version with mentioned Mute- and Solo- Buttons aswell as the dropdownmenue to choose what device output (basically everything that has audio coming out of it, like mix channels. instruments, effects, etc.) is being displayed and thatfor which device can be muted/soloed through the rack columns interface.
Even a merger/splitter if there is simply an option to mute the outputsignal of a device would be possible.
If directly muting a device output isn´t that easily possible or being able to choose from less obvious devices could cause confusion we could stay with mix channels for starters.
Accordingly there is an output VU-Meter aswell. Again this could look quite different and more subtle. Just took Thor´s display and the Line Mixer´s mute/solo buttons.

Edit: I just noticed, I forgot to implement the new elements on the left and very right column, anyway :-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
nemesjs
Posts: 102
Joined: 07 May 2018

Post 11 Oct 2021

This is an excellent idea! I'm on board for this too! It looks sleek, very practical, easy to use and wastes very little space. I like it also because it's use is optional: If you want to keep working the traditional way using lateral scrolling or the navigator section, you just don't fold the racks! Brilliant!

PhillipOrdonez
Posts: 2607
Joined: 20 Oct 2017
Location: Norway

Post 11 Oct 2021

Brilliant!!!!


RT Warning level: 1

🏁

User avatar
moofi
Posts: 389
Joined: 19 Jan 2015

Post 11 Oct 2021

Yes, that´s how I felt/feel about it aswell. I like options especially when they are optional :-D
nemesjs wrote:
11 Oct 2021
[...]I like it also because it's use is optional: If you want to keep working the traditional way using lateral scrolling or the navigator section, you just don't fold the racks! Brilliant!

User avatar
Creativemind
Posts: 4479
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stoke-On-Trent, England, UK

Post 11 Oct 2021

Noise wrote:
20 Sep 2021
great news, in 2035 this will be implemented!
:lol:

Reason 18.
:reason:

Reason Studio's 11.3 / Cockos Reaper 6.42 / Cakewalk By Bandlab / Orion 8.6
http://soundcloud.com/creativemind75/iv ... soul-mix-3

User avatar
Benedict
Posts: 2616
Joined: 16 Jan 2015
Location: Gold Coast, Australia

Post 11 Oct 2021

It is a very good idea. I am not 100% convinced on adding/duplicating functionality Mute etc on each Rack Column as that seems to me to be a Bus thing but so long as it is elegant (therefore not intrusive or cluttered) I am all for it.

Same with a Mixer Bus-based Folderational function.

:-)

User avatar
joeyluck
Moderator
Posts: 9305
Joined: 15 Jan 2015

Post 11 Oct 2021

I too like the initial, basic idea in the first post.

I suppose it's worth mentioning that there are many users already unhappy having with the rack, mixer, and sequencer handles, so they would have to accept another handle at the top of every rack as well... Which I think is great for labeling, but some might find it unnecessary.

User avatar
Pepin
Posts: 213
Joined: 16 Jan 2015

Post 12 Oct 2021

I like this idea a lot, and I think the labels would be very useful.

It might be interesting if each column could be saved as a "rack patch" (minus any cross-column connections).
RRP could potentially export such a patch as well, giving better interoperability between RRP and standalone.

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 0 guests