Export a single pattern as midi?

This forum is for discussing Reason. Questions, answers, ideas, and opinions... all apply.
User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 17 Aug 2021

Hi all,

I'd like to export the single "yellow" pattern midi:

001.png

which is a multi line pattern:

002.png

How can I do it?

Thanks
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Enlightenspeed
RE Developer
Posts: 944
Joined: 03 Jan 2019

Post 17 Aug 2021

Nowhk wrote:
17 Aug 2021
Hi all,

I'd like to export the single "yellow" pattern midi:

which is a multi line pattern:

How can I do it?

Thanks
If it's a MIDI file you're after you can find the Export MIDI File entry in the File menu, if you only want to have the yellow clip then you should mute the other clips. You also need to set the range of what it will classify for inclusion, and this is set by the End marker.

Lastly if you want the notes on seperate tracks in the output then you need to go in and create the new tracks. The best way to do this is to select the notes you wish to send elsewhere and then right-clicking, and selecting "Move Selected Notes To New Lane". A really useful trick with the individual tracks of a Redrum is to double-click on the individual track names inside the clip, and this will automatically select all the notes for the clip that are in that note lane.
Last edited by Enlightenspeed on 17 Aug 2021, edited 1 time in total.

User avatar
selig
RE Developer
Posts: 9994
Joined: 15 Jan 2015
Location: The NorthWoods, CT, USA

Post 17 Aug 2021

Maybe quickest way is to paste into new song (at correct tempo) and export from there, especially if you don't want the extra bars at the top included.
Selig Audio, LLC

User avatar
EpiGenetik
Posts: 402
Joined: 19 Jan 2015
Location: Glasgow, EU

Post 17 Aug 2021

selig wrote:
17 Aug 2021
Maybe quickest way is to paste into new song (at correct tempo) and export from there, especially if you don't want the extra bars at the top included.
Yup, or just make a duplicate of the song, which is a good idea anyway.

User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 17 Aug 2021

What I'm looking for is to export the pattern from Reason to another DAW.
That's why I think MIDI is the correct way?

User avatar
Billy+
Posts: 3707
Joined: 09 Dec 2016

Post 17 Aug 2021

Nowhk wrote:
17 Aug 2021
What I'm looking for is to export the pattern from Reason to another DAW.
That's why I think MIDI is the correct way?
Seligs method is the best way to get the cleanest midi out of Reason, the export midi function creates a multi track midi file so it's best to export the midi from a new project file,

simply copy your pattern into a new project with the correct tempo and length to export only what you want.

Midi drag n drop / selection for export would be a handy browser feature but is missing.
Latest (got any vocals?) contact me...

User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 18 Aug 2021

selig method seems to be the best, thanks :)
just another question: what about "those" kind of pattern?

pattern.png

what are those? and how can I export as midi? double click do nothing...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
jam-s
Posts: 2008
Joined: 17 Apr 2015
Location: Aachen, Germany

Post 18 Aug 2021

Those are pattern lanes (something unique to Reason). You have to bounce to Midi first, if you want to export those.
If you're in Aachen, come and visit us at the Voidspace. ... Pool's closed due to corona.

User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 18 Aug 2021

jam-s wrote:
18 Aug 2021
Those are pattern lanes (something unique to Reason). You have to bounce to Midi first, if you want to export those.
Can't see any "Bounce to MIDI" button :O
Where is that option?

User avatar
jam-s
Posts: 2008
Joined: 17 Apr 2015
Location: Aachen, Germany

Post 18 Aug 2021

For the Matrix see http://docs.propellerheads.se/reasonsui ... .65.2.html under "Converting Pattern data to notes in the main sequencer". Other pattern devices should also have their respective section in the manual.
So for Redrum: http://docs.propellerheads.se/reasonsui ... .28.5.html with the same section header.
If you're in Aachen, come and visit us at the Voidspace. ... Pool's closed due to corona.

User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 19 Aug 2021

I see. Thanks guys ;)

User avatar
Billy+
Posts: 3707
Joined: 09 Dec 2016

Post 19 Aug 2021

Nowhk wrote:
19 Aug 2021
I see. Thanks guys ;)
One last thing you might want to know,

If you use the groove mixer you will want to use the commit option so it's included on the midi when you export ;)
Latest (got any vocals?) contact me...

User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 09 Jan 2022

Hi,

here's again for a related question.

Is there a way to trigger a Redrum Pattern from MIDI (i.e. Pattern 1-A)?

I'm using Reason Rack Plugin, with Redrum loaded on it.
I want to trigger the Pattern 1-A via MIDI note, not when I play the DAW, so disabling "Enable Pattern Section", which start when I press Play:

Image

How can I do it?

Thanks

User avatar
orthodox
RE Developer
Posts: 2171
Joined: 22 Jan 2015
Location: 55°09'24.5"N 37°27'41.4"E

Post 09 Jan 2022

Nowhk wrote:
09 Jan 2022
Is there a way to trigger a Redrum Pattern from MIDI (i.e. Pattern 1-A)?
I can control it with "Selected Pattern" MIDI CC. There is also "Pattern Enable".

User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 09 Jan 2022

orthodox wrote:
09 Jan 2022
Nowhk wrote:
09 Jan 2022
Is there a way to trigger a Redrum Pattern from MIDI (i.e. Pattern 1-A)?
I can control it with "Selected Pattern" MIDI CC. There is also "Pattern Enable".
What do you mean with "Selected Pattern" MIDI CC?
Program change? Or which CC?

But this would be to select pattern, what about play it?

Goriila Texas
Posts: 850
Joined: 31 Aug 2015
Location: Houston TX

Post 09 Jan 2022

You own FL Studio which has a way better step sequencer why are you working hard trying to do this Redrum patterns?


Nowhk wrote:
09 Jan 2022
Hi,

here's again for a related question.

Is there a way to trigger a Redrum Pattern from MIDI (i.e. Pattern 1-A)?

I'm using Reason Rack Plugin, with Redrum loaded on it.
I want to trigger the Pattern 1-A via MIDI note, not when I play the DAW, so disabling "Enable Pattern Section", which start when I press Play:

Image

How can I do it?

Thanks

User avatar
orthodox
RE Developer
Posts: 2171
Joined: 22 Jan 2015
Location: 55°09'24.5"N 37°27'41.4"E

Post 09 Jan 2022

Nowhk wrote:
09 Jan 2022
orthodox wrote:
09 Jan 2022


I can control it with "Selected Pattern" MIDI CC. There is also "Pattern Enable".
What do you mean with "Selected Pattern" MIDI CC?
Program change? Or which CC?

But this would be to select pattern, what about play it?
I select it with "Selected Pattern", make it run with "Pattern Enable". That's how they are referred to in the automation target dropdown menu in Cakewalk. Those are just MIDI CC numbers, of course, "Selected Pattern" = MIDI CC 3, "Pattern Enable" = MIDI CC 92.

User avatar
Nowhk
Posts: 57
Joined: 28 Apr 2017

Post 12 Jan 2022

Ok, I think I've got it simply using the "Drag midi notes" to FL Piano Roll feature.

Anyway, it got me some time to discover why they sound differents (pattern vs piano roll).

And its why I discover a Redrum "bug" (at least, on the VST version): if you loop a pattern within the internal Redrum sequencer, the first step (when loop) will play random velocity every time...

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: Guido and 5 guests