Sequences from Robotic Bean - 1.3 is out!

This forum is for discussing Rack Extensions. Devs are all welcome to show off their goods.

User avatar
max|waves
Posts: 18
Joined: 07 Sep 2015

Post 10 Feb 2020

Ratchet --- -- ---- -- -----
Thx so much, guys!!!!!

User avatar
GRB
Posts: 62
Joined: 07 May 2018

Post 10 Feb 2020

Thanks! Great news :) We really appreciate your continuous support
R11.1 Suite - Win10/64bit ASUS UX560ux (i7 - 24Gb (Real RAM) - SSD) - Scarlett 2i4 - MAUDIO Oxygen 61 - JBL 305 MKII

kinkujin
Posts: 199
Joined: 01 Mar 2018

Post 11 Feb 2020

This may finally need to be my time to get this!

User avatar
Biolumin3sc3nt
Posts: 580
Joined: 16 Jan 2015

Post 12 Feb 2020

Thanx for this update... Super Cool!

User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 13 Feb 2020

Sequences is now available via Rent To Own!

kinkujin
Posts: 199
Joined: 01 Mar 2018

Post 03 Mar 2020

buddard wrote:
13 Feb 2020
Sequences is now available via Rent To Own!
Great news!!! Just what I was waiting for - just grabbed it! Thank you.

User avatar
Spryx
Posts: 140
Joined: 15 Jan 2015
Location: Nashville, TN

Post 06 Mar 2020

Sequences is by far the most useful musical tool I own.
latest:

User avatar
Boombastix
Posts: 1679
Joined: 18 May 2018
Location: Bay Area, CA

Post 07 Mar 2020

Does note length affect ratchets too, i.e. 6x ratchet with 50% note length gives you 3 triggers and then pause?

Can you do it the opposite way, pause and then 3 triggers?

If, not, then I would request a note slide/delay function. So, you can take a 1/8th note, set the slide to 50% and get a 1/16 pause followed by a 1/16 note. AND this would work with ratchets too, so you can eg: have (1/8) 8x ratchet with 50% slide do a: 1/16 pause followed by 4 triggers/notes.

That would be sooo incredibly useful for hi hat rolls but also to insert short accent notes in a melody. Especially when combining it with a tie, so you can get those nice legato accents on lead sounds. It it super cumbersome to sit an draw this in the Reason sequencer.
10% off at Waves with link: https://www.waves.com/r/6gh2b0
Disclaimer - I get 10% as well.

Arjanders
Posts: 102
Joined: 30 May 2019

Post 08 Mar 2020

Boombastix wrote:
07 Mar 2020
Does note length affect ratchets too, i.e. 6x ratchet with 50% note length gives you 3 triggers and then pause?

Can you do it the opposite way, pause and then 3 triggers?

If, not, then I would request a note slide/delay function. So, you can take a 1/8th note, set the slide to 50% and get a 1/16 pause followed by a 1/16 note. AND this would work with ratchets too, so you can eg: have (1/8) 8x ratchet with 50% slide do a: 1/16 pause followed by 4 triggers/notes.

That would be sooo incredibly useful for hi hat rolls but also to insert short accent notes in a melody. Especially when combining it with a tie, so you can get those nice legato accents on lead sounds. It it super cumbersome to sit an draw this in the Reason sequencer.
With ratchet, a shorter note length will result in shorter gates, not less gates.

The global slide can be used to give specific lanes different timing, not per note.
For this I draw the cv1 values 1 step before the lane I want to be affected and control the slide in a combinator with cv1.

xbitz
Posts: 102
Joined: 28 Apr 2017

Post 29 Mar 2020

dear developer :) please add the "muted from track" feature to able to mute it from the sequencer same way as I can do it with the drum sequencer player device, thx so when it's muted please stop emitting MIDI notes that's all IMO

Image

I'm soloing other track but still hearing the one which is driven by the Sequences ... which is so unhealthy :mrgreen:
Last edited by xbitz on 29 Mar 2020, edited 1 time in total.
:reason: :recycle: :re: :record: :refill: :rt:

User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 29 Mar 2020

xbitz wrote:
29 Mar 2020
dear developer :) please add the "muted from track" feature to able to mute it from the sequencer same way as I can do it with the drum sequencer player device, thx so when it's muted please stop emitting MIDI notes that's all IMO
This seems to be an undocumented feature in SDK 3.0 and onwards, so I had no idea it existed...
Using the property inspector in Recon I managed to figure out how it works, though, so we'll be able to include it in the next update (but not 1.3.1 which is already queued up for release).

Thanks for the heads up! :thumbs_up:

User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 29 Mar 2020

Here's another quick tip video, this one is about the new Ratchets feature in 1.3:


User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 30 Mar 2020

Quick Tip #9, about the new per-note behaviours in 1.3:


User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 30 Mar 2020

Also, Sequences 1.3.1 was just released (get the update here. or hit Sync All in your account).

It fixes a problem where Sequences would stop playback if you swapped out the instrument while it was running, so you would have to hit the Run button again.

User avatar
MrFigg
Posts: 5095
Joined: 20 Apr 2018

Post 30 Mar 2020

Just think how great it’d be if this happened to show up in the Rewards section of the shop.
Hint hint.
丰2ॐ

User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 30 Mar 2020

MrFigg wrote:
30 Mar 2020
Just think how great it’d be if this happened to show up in the Rewards section of the shop.
Hint hint.
Sorry, but offering a product that's less than 99€ as a reward would make 0 sense to us the way the reward system works right now.
We would essentially be giving our product away for free to people who probably earned most of their reward points from buying products by Reason Studios.

User avatar
MrFigg
Posts: 5095
Joined: 20 Apr 2018

Post 30 Mar 2020

buddard wrote:
30 Mar 2020
MrFigg wrote:
30 Mar 2020
Just think how great it’d be if this happened to show up in the Rewards section of the shop.
Hint hint.
Sorry, but offering a product that's less than 99€ as a reward would make 0 sense to us the way the reward system works right now.
We would essentially be giving our product away for free to people who probably earned most of their reward points from buying products by Reason Studios.
Totally. Understand. Was just kidding really. On the Reason Studios question though I think we can rest assured that people are learning the lesson not to buy those props REs.
丰2ॐ

User avatar
Boombastix
Posts: 1679
Joined: 18 May 2018
Location: Bay Area, CA

Post 30 Mar 2020

Arjanders wrote:
08 Mar 2020
Boombastix wrote:
07 Mar 2020
Does note length affect ratchets too, i.e. 6x ratchet with 50% note length gives you 3 triggers and then pause?

Can you do it the opposite way, pause and then 3 triggers?

If, not, then I would request a note slide/delay function. So, you can take a 1/8th note, set the slide to 50% and get a 1/16 pause followed by a 1/16 note. AND this would work with ratchets too, so you can eg: have (1/8) 8x ratchet with 50% slide do a: 1/16 pause followed by 4 triggers/notes.

That would be sooo incredibly useful for hi hat rolls but also to insert short accent notes in a melody. Especially when combining it with a tie, so you can get those nice legato accents on lead sounds. It it super cumbersome to sit an draw this in the Reason sequencer.
With ratchet, a shorter note length will result in shorter gates, not less gates.

The global slide can be used to give specific lanes different timing, not per note.
For this I draw the cv1 values 1 step before the lane I want to be affected and control the slide in a combinator with cv1.
Maybe more ratchet types, like in the Drum Sequencer, 2 fast and then pause, 3 fast and then pause, 4..., then the opposite pause and 4 fast, pause and 3 fast, etc.? That might work.
Cool how you implemented the pitch and velocity in ratchets by the way.
10% off at Waves with link: https://www.waves.com/r/6gh2b0
Disclaimer - I get 10% as well.

PhillipOrdonez
Posts: 1335
Joined: 20 Oct 2017
Location: Colombia

Post 30 Mar 2020

Super useful new feature! Thank you!

Request: a type of conditional trigger. Like play this step or note every other time, every 3 times, 4... :)

User avatar
geronimo
Posts: 435
Joined: 17 Jan 2015
Location: France

Post 31 Mar 2020

Sorry but when I automate the pattern change using a dedicated track, the patterns start late or are shifted; is this a known problem?
This was already happening with the previous version (1.3.) _


Image

User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 31 Mar 2020

geronimo wrote:
31 Mar 2020
Sorry but when I automate the pattern change using a dedicated track, the patterns start late or are shifted; is this a known problem?
This was already happening with the previous version (1.3.) _
This is the expected behaviour given how your pattern clips appear on the timeline.
As can be seen in your screenshot, the "pattern offset" (i e pattern start point) for each pattern clip doesn't line up with the bars:

Screenshot 2020-03-31 12.08.01.png

If you draw the clip directly in the pattern lane, the anchor point should line up with the left edge of the clip automatically.

We don't recommend recording RE pattern changes "live" at this point, because unfortunately this functionality is broken in Reason.
What happens is that Reason automatically writes the pattern offset at the exact time that you switched patterns, without regard to quantization/snap/etc.
The RE won't receive the offset change during recording of the automation, only during playback, which explains why it sounds OK during record but not during playback.
And unfortunately there's no way for us to distinguish between intentional pattern offsets and "faulty" pattern offsets, so we can't ignore it either.

I know that Reason Studios are aware of this problem, but I don't know whether/when/how they are planning to fix it.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
geronimo
Posts: 435
Joined: 17 Jan 2015
Location: France

Post 31 Mar 2020

OK, many thanks for this precisions .

User avatar
buddard
RE Developer
Posts: 844
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stockholm

Post 02 Apr 2020

xbitz wrote:
29 Mar 2020
dear developer :) please add the "muted from track" feature to able to mute it from the sequencer same way as I can do it with the drum sequencer player device, thx so when it's muted please stop emitting MIDI notes that's all IMO
Sequences 1.3.2 has just been released, so now it supports "Muted from track"! :puf_bigsmile:

User avatar
chimp_spanner
Posts: 2480
Joined: 06 Mar 2015

Post 02 Apr 2020

Big thanks for your continued development/maintenance of Sequences. It's one of my favourites. Really appreciate the work!

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot], graeme75, Marc64, SebAudio, Seznam [Bot], TheMiles and 4 guests