Multiple takes midi recording

Have any feature requests? No promise they'll get to Reason Studios, but you can still discuss them here.
Fusion
Posts: 112
Joined: 24 Mar 2017
Location: UK

Post 27 Oct 2020

Would be great if we could have an option to record multiple takes when recording midi and create a new note lane on each loop.

User avatar
Billy+
Posts: 3994
Joined: 09 Dec 2016

Post 27 Oct 2020

Well I kinda do have that feature, I'm using a P6 and it has a function to create alt lanes :thumbs_up:
Remember this - freedom of expression does not exist in this dojo.

User avatar
rgdaniel
Posts: 565
Joined: 07 Sep 2017
Location: Canada

Post 27 Oct 2020

It's kind of a kludge but it works, and if you keep Loopmidi running all the time (takes little or no resources) and have your default template set up, it's pretty simple to activate when needed.


Fusion
Posts: 112
Joined: 24 Mar 2017
Location: UK

Post 28 Oct 2020

Billy wrote:
27 Oct 2020
Well I kinda do have that feature, I'm using a P6 and it has a function to create alt lanes :thumbs_up:
I have the P4 and do not see this feature, although I guess this would be a button I would have to remember to press at every loop? I am looking for something I do not have to think about.

Fusion
Posts: 112
Joined: 24 Mar 2017
Location: UK

Post 28 Oct 2020

rgdaniel wrote:
27 Oct 2020
It's kind of a kludge but it works, and if you keep Loopmidi running all the time (takes little or no resources) and have your default template set up, it's pretty simple to activate when needed.

Thanks for the possible work around, but this sounds really complicated. This would be so simple for Reason Studios to implement in the code.

User avatar
selig
RE Developer
Posts: 10525
Joined: 15 Jan 2015
Location: The NorthWoods, CT, USA

Post 28 Oct 2020

Fusion wrote:
28 Oct 2020
Thanks for the possible work around, but this sounds really complicated. This would be so simple for Reason Studios to implement in the code.
Well, yea - the Audio Tracks already do exactly this, why not the Note Tracks! I'm for more consistency across the board in Reason.
:)
Selig Audio, LLC

User avatar
motuscott
Posts: 3140
Joined: 16 Jan 2015
Location: the New York

Post 28 Oct 2020

It seems like such a simple thing, but hey I'm not a coder
Just a Reason fanboi and my peers are starting to throw things at me.

Who am I kidding? I have no peers...
Vlad "Party like it's 1894" 🧂

WOO
Posts: 283
Joined: 07 Aug 2019

Post 28 Oct 2020

This is what i do for alternate takes. I use my expression pedal. I'm hoping 12 addresses this and many other time saving issues.
Screenshot (79).png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Billy+
Posts: 3994
Joined: 09 Dec 2016

Post 04 Nov 2020

Fusion wrote:
28 Oct 2020
Billy wrote:
27 Oct 2020
Well I kinda do have that feature, I'm using a P6 and it has a function to create alt lanes :thumbs_up:
I have the P4 and do not see this feature, although I guess this would be a button I would have to remember to press at every loop? I am looking for something I do not have to think about.
Sorry been busy, not sure about the P4, but the feature is described in the user manual, something to do with the alt button on the controller if I remember correctly.
Remember this - freedom of expression does not exist in this dojo.

Fusion
Posts: 112
Joined: 24 Mar 2017
Location: UK

Post 25 Nov 2021

Any chance we can get this simple feature on the roadmap? then I might think about upgrading

User avatar
moalla
Posts: 265
Joined: 20 Oct 2017

Post 25 Nov 2021

Maybe santa brings us this feature next year, people ask for this function since 15years an more!? :angel:
https://soundcloud.com/user-594407128
R12, R3900x, firefaceUC, T440p, Babyface, Nocturn49, LaunchpadMK2, TMP1
Mackie Pro10fx, Mindprint DI-Port, Se2a, Nt2a, SP C1, GAP D2 MK2, Dt880pro, Eve SC205
SR305Bass, Western, Strat, Miniak+RhythmWolf, Ipad+SparkLE

djsmex
Posts: 244
Joined: 23 Aug 2016

Post 10 Dec 2021

The Alt button in the transport will create a new note lane and mute all the other note lanes when pressed. Where as the Dub button will create a new note lane without muting other note lanes. Neither are done automatically upon loop start.
I believe audio tracks are treated differently, perhaps due to them being developed much later within Reason and may be with the comping tool in mind.
It may be possible to use Remote with virtual MIDI cables and a small web app, to trigger the Alt button press at the start of every loop cycle. If this is something you'd be interested in, let me know.

Fusion
Posts: 112
Joined: 24 Mar 2017
Location: UK

Post 10 Dec 2021

djsmex wrote:
10 Dec 2021
The Alt button in the transport will create a new note lane and mute all the other note lanes when pressed. Where as the Dub button will create a new note lane without muting other note lanes. Neither are done automatically upon loop start.
I believe audio tracks are treated differently, perhaps due to them being developed much later within Reason and may be with the comping tool in mind.
It may be possible to use Remote with virtual MIDI cables and a small web app, to trigger the Alt button press at the start of every loop cycle. If this is something you'd be interested in, let me know.
For a Reason developer , it should be as simple as adding a button on the midi track. Should be simple to add to the next update. Seems they want to focus on more complex issues than addressing simple productivity functions.

Hopefully there will be more regular smaller features/ fixes once they finish the Graphics issues.

User avatar
QVprod
Moderator
Posts: 3309
Joined: 15 Jan 2015

Post 10 Dec 2021

The (.) key will create an additional note lane and mute the previous one. The (,) key will create a new lane and leave both active

User avatar
moalla
Posts: 265
Joined: 20 Oct 2017

Post 10 Dec 2021

Need help to fix my sustain:
so for this use i need a new spring for my damn sustain pedal, i´ve lost it when i was in the progress to mod the switch of it,
so some ideas what would be a good spare spring :-)
https://soundcloud.com/user-594407128
R12, R3900x, firefaceUC, T440p, Babyface, Nocturn49, LaunchpadMK2, TMP1
Mackie Pro10fx, Mindprint DI-Port, Se2a, Nt2a, SP C1, GAP D2 MK2, Dt880pro, Eve SC205
SR305Bass, Western, Strat, Miniak+RhythmWolf, Ipad+SparkLE

djsmex
Posts: 244
Joined: 23 Aug 2016

Post 10 Dec 2021

I suspect the Reason devs are focussed on bigger issues but agreed it would be nice to see workflow improvements.
The only potential issue I can think of, with new alt-takes at the start of each loop cycle when recording is empty note lanes and the other point would be should it be a new button perhaps added next to the loop enable or change the current working of the alt/dub buttons.
Personally I'd prefer it to be a new button, leaving the existing alt/dub buttons as they are.

User avatar
integerpoet
Posts: 686
Joined: 30 Dec 2020
Location: East Bay, California

Post 10 Dec 2021

This would be excellent.

I think I've only ever seen one other workflow improvement request that I agreed with and I can't even remember what it is.

If R12 had this, I probably wouldn't be waiting for Apple silicon support to upgrade.

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 1 guest