Has VST-support ruined Reason?

This forum is for discussing Reason. Questions, answers, ideas, and opinions... all apply.
User avatar
arnigretar
Posts: 55
Joined: 15 May 2020
Location: Iceland

Post 18 Feb 2021

Nah, not ruined Reason. Reason is special nonetheless. If you - as an musician / producer - want to write tracks just with Reason 1 - 5 devices; you still can. I have an empty template just running on those devices (i also have few computers running the old versions, but that's another story). Just using the good old propellerhead devices can be beautiful, especially when writing techno / ambient. And on the first note; I wouldn't say it ruined it. It opened it up for more users. People were screaming for it for years, so I guess vst support is what the majority wanted.

jjrh
Posts: 26
Joined: 19 May 2019

Post 19 Feb 2021

arnigretar wrote:
18 Feb 2021
Nah, not ruined Reason. Reason is special nonetheless. If you - as an musician / producer - want to write tracks just with Reason 1 - 5 devices; you still can. I have an empty template just running on those devices (i also have few computers running the old versions, but that's another story). Just using the good old propellerhead devices can be beautiful, especially when writing techno / ambient. And on the first note; I wouldn't say it ruined it. It opened it up for more users. People were screaming for it for years, so I guess vst support is what the majority wanted.
Main thing VST's opened up for me was access to a lot of both free and very inexpensive devices (and a lot more sales/promotions) that are really decent.

Like https://www.tokyodawn.net/tdr-nova/ is really nice and free. I'm sure there are equivalent or better EQ's as rack extensions but aren't cheap enough for me to impulse buy for the convenience.

or how about:
https://www.reasonstudios.com/shop/rack ... nthesizer/ ($82 CAD) vs https://blamsoft.com/vst/vk-1-viking-synthesizer/ (free)

I'd totally prefer to have vk-1 as a RE but not $82 enough.

I do music stuff as a hobby so at the end of the day cost does matter a lot.

User avatar
avasopht
Posts: 2170
Joined: 16 Jan 2015

Post 19 Feb 2021

jjrh wrote:
19 Feb 2021

or how about:
https://www.reasonstudios.com/shop/rack ... nthesizer/ ($82 CAD) vs https://blamsoft.com/vst/vk-1-viking-synthesizer/ (free)

I'd totally prefer to have vk-1 as a RE but not $82 enough.

I do music stuff as a hobby so at the end of the day cost does matter a lot.
Well, technically it's not free, but pay what you want (which can be $0.00).

I make the odd donations to developers who offer this, even when I haven't used it for years as what they create is valuable, and if we all blow a daily load on fast food, coffee, and lots of other things ;)
---

jjrh
Posts: 26
Joined: 19 May 2019

Post 19 Feb 2021

avasopht wrote:
19 Feb 2021
Well, technically it's not free, by pay what you want (which can be $0.00).

I make the odd donations to developers who offer this, even when I haven't used it for years as what they create is valuable, and if we all blow a daily load on fast food, coffee, and lots of other things ;)
Fair point. I really should donate or buy VK-2 because it's a pretty awesome device :)

User avatar
EnochLight
Moderator
Posts: 6819
Joined: 17 Jan 2015

Post 19 Feb 2021

I'll say this: Reason standalone not supporting VST3 is now becoming an official pain in my a s s, as the new Roland Juno 60 is only VST3, so now I have to use it in Nektarine in Reason (which is not optimal).
Win 10 | Reason 11 Suite |  Studio 1 4.6 | i7 3770k @ 3.5 Ghz | 16 GB RAM | Reactor 1TB SSD | RME Babyface Pro | Panorama P-4 | Akai MPC Live 2 & Force | Roland System 8, TR-8 7x7 Expansion, MX1, JX8P, TB3 | Ensoniq SQ1 Plus | Korg Minilogue XD

Lotuz2019
Posts: 63
Joined: 04 Jul 2020

Post 19 Feb 2021

EnochLight wrote:
19 Feb 2021
I'll say this: Reason standalone not supporting VST3 is now becoming an official pain in my a s s, as the new Roland Juno 60 is only VST3, so now I have to use it in Nektarine in Reason (which is not optimal).
Did you try this VST3 wrapper?

https://www.kvraudio.com/forum/viewtopi ... 9#p7820379

User avatar
EnochLight
Moderator
Posts: 6819
Joined: 17 Jan 2015

Post 19 Feb 2021

Lotuz2019 wrote:
19 Feb 2021
EnochLight wrote:
19 Feb 2021
I'll say this: Reason standalone not supporting VST3 is now becoming an official pain in my a s s, as the new Roland Juno 60 is only VST3, so now I have to use it in Nektarine in Reason (which is not optimal).
Did you try this VST3 wrapper?

https://www.kvraudio.com/forum/viewtopi ... 9#p7820379
Don't need to - I use Nektarine in Reason. ;) Thanks though!
Win 10 | Reason 11 Suite |  Studio 1 4.6 | i7 3770k @ 3.5 Ghz | 16 GB RAM | Reactor 1TB SSD | RME Babyface Pro | Panorama P-4 | Akai MPC Live 2 & Force | Roland System 8, TR-8 7x7 Expansion, MX1, JX8P, TB3 | Ensoniq SQ1 Plus | Korg Minilogue XD

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: Bes, CommonCrawl [Bot], Grumbleweed, guitfnky, Trendiction [Bot] and 2 guests