Reason 11.1 Update with AU

This forum is for discussing Propellerhead's music software. Questions, answers, ideas, and opinions... all apply.
User avatar
miscend
Posts: 1414
Joined: 09 Feb 2015

Post 22 Nov 2019

Loque wrote:
22 Nov 2019
miscend wrote:
22 Nov 2019
Maybe you could have had a look at some of the more popular feature requests while you were tidying up the older rack devices.
You know the developer rule "Never touch a running system"? They touched it and introduced a bug, which result in further effort and requires a new update with lots of testing and so on...
Sounds reasonable. But I’m willing to accept a few extra bugs for new new stuff.

User avatar
CephaloPod
Posts: 263
Joined: 16 Jan 2015

Post 22 Nov 2019

selig wrote:
22 Nov 2019
Finally, Reason and Logic working together (we can all use a little more reason and logic…)
:)
yeah, really looking forward to this.
2011 iMac i7; 24 GB RAM; OSX Sierra; Nektar LX 49; MOTU Microbook
Reason/Logic

stp2015
Posts: 233
Joined: 02 Feb 2016

Post 22 Nov 2019

I think I would be appropriate to fix 10 for Cataline as well. This is a compatibility fix, not an extension of functionality.

reggie1979
Posts: 1176
Joined: 11 Apr 2019

Post 22 Nov 2019

miscend wrote:
22 Nov 2019
But I’m willing to accept a few extra bugs for new new stuff.
Not me.

User avatar
Creativemind
Posts: 3092
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stoke-On-Trent, England, UK

Post 22 Nov 2019

m.arthur wrote:
22 Nov 2019
Creativemind wrote:
22 Nov 2019
So 11.1 is just bug fixes. :(
For a Mac user, the inclusion of AU2 in this update means the Rack Plugins now work in Logic, Maschine, Renoise -- everywhere they didn't work previously due to requiring VST3.

so, for us anyway, that's a hell of a lot more than 'just bug fixes' :)
Oh yeah; that's great news yes but apart from that it's just bug fixes.
:reason:

Propellerhead Reason 10.4 / Cockus Reaper 5.982 / Cakewalk By Bandlab / Pro Tools First / Steinberg Cubase LE 5
http://soundcloud.com/creativemind75/iv ... soul-mix-3

User avatar
Creativemind
Posts: 3092
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stoke-On-Trent, England, UK

Post 22 Nov 2019

bitley wrote:
22 Nov 2019
Creativemind wrote:
22 Nov 2019
So 11.1 is just bug fixes. :(
My wishes for 11.2 are Logic Pro 9 / 64 compability and a superdark mode where the look and feel is even more stylish and modern ;)

Sounds good (a superdark or jet black theme) and if they added 'Themes Affect the Mixer / Menu's' option and no restart required to apply. Fantastic.
:reason:

Propellerhead Reason 10.4 / Cockus Reaper 5.982 / Cakewalk By Bandlab / Pro Tools First / Steinberg Cubase LE 5
http://soundcloud.com/creativemind75/iv ... soul-mix-3

User avatar
Creativemind
Posts: 3092
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stoke-On-Trent, England, UK

Post 22 Nov 2019

Oquasec wrote:
22 Nov 2019
I just realized reason 11 finally added crossfades...
With only 1 crossfade curve type. :(
:reason:

Propellerhead Reason 10.4 / Cockus Reaper 5.982 / Cakewalk By Bandlab / Pro Tools First / Steinberg Cubase LE 5
http://soundcloud.com/creativemind75/iv ... soul-mix-3

reggie1979
Posts: 1176
Joined: 11 Apr 2019

Post 22 Nov 2019

Creativemind wrote:
22 Nov 2019
Oquasec wrote:
22 Nov 2019
I just realized reason 11 finally added crossfades...
With only 1 crossfade curve type. :(
I didn't realize or even think about that. I guess I never use crossfades other than a basic way anyways. Seems odd though that they'd add curves and not have different types.

User avatar
Creativemind
Posts: 3092
Joined: 17 Jan 2015
Location: Stoke-On-Trent, England, UK

Post 22 Nov 2019

reggie1979 wrote:
22 Nov 2019
Creativemind wrote:
22 Nov 2019


With only 1 crossfade curve type. :(
I didn't realize or even think about that. I guess I never use crossfades other than a basic way anyways. Seems odd though that they'd add curves and not have different types.
They always implement a feature the most basic way possible. Still waiting for the browsers to be sync'able on the fly and a redresh folder button on folders (and anything new added shows up in a different colour) and the browsers were introduced in Reason 8
2016 if I'm not mistaken. Other people have also noted how basic the searching is too (as it could search as you type) and you can't tag things (searches by name only) and that there still isn't a waveform display for audio clips with brackets to isolate an area of the wav.

Going back to the crossfades, Studio One has 7 fade curves and can be moved vertically as well as horizontally so you can essentially move the curve point in a 360 motion.
:reason:

Propellerhead Reason 10.4 / Cockus Reaper 5.982 / Cakewalk By Bandlab / Pro Tools First / Steinberg Cubase LE 5
http://soundcloud.com/creativemind75/iv ... soul-mix-3

reggie1979
Posts: 1176
Joined: 11 Apr 2019

Post 22 Nov 2019

Well, I'm happy with what I've had. With the exception of Live I've mostly farted around with all these hosts. Learning a new DAW is NOT making music, even with all the fancy shansy stuff. I can compose a song (er, I didn't say it was any good :D ) in Reason quickly and efficiently. I can do bass, guitar, use vsts, loop sections, blocks and all the drums and synth a person could want.

And like I said in the other thread, coupled with the nektar and a babyface pro I'm good. Took thousands of dollars and hours (and time, it's taken a while for Reason to really get there) to figure that out. It's just me.

User avatar
Oquasec
Posts: 2563
Joined: 05 Mar 2017

Post 22 Nov 2019

If people want more they just need to clamp the little bastard onto something else lol.
Producer/Sound Designer.

User avatar
CephaloPod
Posts: 263
Joined: 16 Jan 2015

Post 22 Nov 2019

Updating from 10 now. Went ahead and went with Reason Suite. Merry Christmas to me!
2011 iMac i7; 24 GB RAM; OSX Sierra; Nektar LX 49; MOTU Microbook
Reason/Logic

jlgrimes
Posts: 382
Joined: 06 Jun 2017

Post 23 Nov 2019

orthodox wrote:
22 Nov 2019
As a Windows user, I cannot employ Logic, unfortunately :(
Microsoft is getting their own new DAW. It will be called E-Motion.

User avatar
miscend
Posts: 1414
Joined: 09 Feb 2015

Post 23 Nov 2019

reggie1979 wrote:
22 Nov 2019
miscend wrote:
22 Nov 2019
But I’m willing to accept a few extra bugs for new new stuff.
Not me.
Then you must advocate for a total freeze on new features. No such thing as bug free software.

chaosroyale
Posts: 272
Joined: 05 Sep 2017

Post 23 Nov 2019

You are willing to go back to fix some things in older devices like KONG for bugfixes - so are you ever going to update the native devices like the NNXT, KONG, SCREAM, etc etc, to bring them up to the standards of modern software? I would be happy to see them redone as RE devices even if that means losing backwards compatibility. It's nearly 2020 - time to stop living in the early 2000's when the competition didn't have good devices and Thor was the most powerful synth. Nowadays literally everyone has a really good wavetable synth, powerful sampler and realistic virtual analog synth, so Reasons devices are comparatively under-powered. I'd love it if you guys got back to being cutting edge.
MattiasHG wrote:
22 Nov 2019
In Reason 10 and 11 we've cleaned up a lot of code behind the scenes, making things more modern, portable and adapting it to the plugin. Kong is pretty old and complex and not an RE, so that was also tinkered with. This was a tiny bug as a side-effect of everything in general being faster and better. :)

reggie1979
Posts: 1176
Joined: 11 Apr 2019

Post 23 Nov 2019

miscend wrote:
23 Nov 2019
reggie1979 wrote:
22 Nov 2019


Not me.
Then you must advocate for a total freeze on new features. No such thing as bug free software.
That's not how I interpreted what you were saying. What I mean is I don't want bugs introduced for the sake of new features. New features? Bring 'em.

Really disappointed with this update though. I never imagined so many people would want the Reason Rack for other DAW's vs. Updating the DAW itself.

User avatar
dvdrtldg
Posts: 1200
Joined: 17 Jan 2015

Post 23 Nov 2019

Oquasec wrote:
22 Nov 2019
If people want more they just need to clamp the little bastard onto something else lol.
This is basically how I see it

Reason is never going to be everything to everyone. It has its idiosyncrasies, and like everybody else I have a wish list for features/improvements

But being able to use the rack in another DAW is kind of a genius move. You wish Reason was more like Logic or Studio One? Boom, there you go, best of both worlds. Now shut the fuck up, put your toys back in the pram and make some music

User avatar
Karim
Posts: 839
Joined: 16 Jan 2015
Location: Italy

Post 23 Nov 2019

bitley wrote:
22 Nov 2019
Ok with Logic Pro 9 running in 64-bit mode (under El Capitan) I can't even see it in the list, was really curious to check this out.
You ran Mac Os in 64 bit but doesn't mean Logic 9 runs in 64 bit. You need at least Logic Pro X to see the rack plugin, chief!
Karim Le Mec : Dj / Producer / Label Owner ( :reason: Vers 10.2 on  IMac 2016 21")
FOLLOW Karim Le Mec
https://www.karimlemec.it/
https://soundcloud.com/karimlemec
https://www.facebook.com/karimlemec
https://www.mixcloud.com/lemecdj/

User avatar
Kalm
Posts: 293
Joined: 03 Jun 2016
Location: Austin

Post 23 Nov 2019

it's a .1 update guys. . . literally a bug fix update by every standard. This is not the thread for complaints and selfishness ESPECIALLY since they went and added AU support.
Courtesy of The Brew | Mac Mini Intel i7 Quad-Core | 8 GB RAM | Apple 1 TB & Samsung 850 EVO 250 GB | Reason 10 | Studio One 3 Professional | Ozone 7 | Pro Tools 12 | Adobe CC | Presonus FireStudio Project | M-Audio Axiom | And many plugs

chaosroyale
Posts: 272
Joined: 05 Sep 2017

Post 24 Nov 2019

Yeah, you are right this isn't the place and I feel like a bit of a dick using it to poke Mattias about the lack of development in Reason core.

Glad AU support was added; that opens it up to a swathe of Logic users.
Kalm wrote:
23 Nov 2019
it's a .1 update guys. . . literally a bug fix update by every standard. This is not the thread for complaints and selfishness ESPECIALLY since they went and added AU support.

reggie1979
Posts: 1176
Joined: 11 Apr 2019

Post 24 Nov 2019

Yeah, it's selfish to want features added to the sequencer, I forgot you are supposed to bow down to that crowd.

enossified
Posts: 9
Joined: 15 Aug 2016

Post 24 Nov 2019

I dl'ed the update and have been playing with the Rack inside Logic.

The good news is it works (I haven't used it long enough yet to see if it's buggy).

The bad news is the way it works with Logic's Smart Controls and my Nektar Panorama P6. It's not much different than NI's Komplete Kontrol in that regard. Logic sees a huge field of 2565 :shock: automatable parameters in alphabetical order (only really complex Combinators will have anywhere near that many, of course). Both Smart Controls and Nektar assign knobs in the same order Logic sees params so you'll want to manually remap and rename them for 99.99% of patches. Neither Logic or Nektar can automatically locate the macro controls of Combinators to make them appear first, either :( Nektar hasn't yet committed to supporting recognizing devices inside the Reason Rack.

For now, I'd say it's a work in progress.

dmcghee
Posts: 59
Joined: 22 Jan 2015

Post 25 Nov 2019

Reason Rack inside the MPC Software is my preferred workflow composing songs and tracking into reason Studio for mixing. Plus cloning Reason instruments to use in the MPC X in standalone is a breeze.

jamesa
Posts: 1
Joined: 30 Nov 2019

Post 30 Nov 2019

Long time Reason user here who has recently been using Logic. I just purchased the Suite Upgrade and am really looking forward to using Reason in Logic!

baridw1
Posts: 1
Joined: 19 Nov 2019

Post 09 Dec 2019

Is it possible to load 3rd party plugins in Reason Rack? :reason:

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot], Electric-Metal, Timmy Crowne, Trendiction [Bot] and 2 guests