Announcing Reason 11

This forum is for discussing Propellerhead's music software. Questions, answers, ideas, and opinions... all apply.
pquenin
Posts: 55
Joined: 31 May 2016

Post 25 Sep 2019

I was about to buy Reason 11 intro but I have seen some strange things on the Reason Studios site :
- they say that Intro come with 11 effects but 21 are checked in the list,
- and something that annoy me : the half-rack delay and chorus/flanger have desappeared. Can be a big problem with Combinator patches...
- and a "bug" : in the effect list, the COMP-01 Compressor/Limiter have the picture of the UN-16 Unison.
- another "bug" : the Spider CV Merger & Splitter appears twice : in the effects list and the utilities list.

So I don't know what to do because I'm not sure of what is really in the package....

User avatar
MattiasHG
Posts: 297
Joined: 16 Jan 2015

Post 25 Sep 2019

pquenin wrote:
25 Sep 2019
I was about to buy Reason 11 intro but I have seen some strange things on the Reason Studios site :
- they say that Intro come with 11 effects but 21 are checked in the list,
- and something that annoy me : the half-rack delay and chorus/flanger have desappeared. Can be a big problem with Combinator patches...
- and a "bug" : in the effect list, the COMP-01 Compressor/Limiter have the picture of the UN-16 Unison.
- another "bug" : the Spider CV Merger & Splitter appears twice : in the effects list and the utilities list.

So I don't know what to do because I'm not sure of what is really in the package....
Ironing out some design issues still, checkmarks appearing where they shouldn't be. The top numbers are correct. The effects included in Intro are:
  • Audiomatic Retro Transformer
  • Scream 4 Distortion
  • RV7000 MkII Reverb
  • Softube Bass Amp
  • Softube Amp
  • MClass Compressor
  • MClass EQ
  • MClass Stereo Imager
  • MClass Maximizer
  • DDL-1 Digital Delay Line
  • CF-101 Chorus/Flanger

peacey
Posts: 1
Joined: 25 Sep 2019

Post 25 Sep 2019

I've just bought Reason 11 for the VST Rack only for Cubase 10. I like it but I don't love it..... yet

In VST Rack Mode Only:

Why can't there be functionality built in to Send midi loops to DAW track outside of Reason Full. (For Example Dr Octo Rex) - Am I really expected to draw in / play midi notes for DR Rex Files / Samples ???

Why can you assign separate Midi channels to different rack instruments to assign for DAW?

Please say I'm being silly and there is a way around these basic requirements.

User avatar
MrBlue
Posts: 44
Joined: 12 Oct 2015
Location: France - Burgundy

Post 25 Sep 2019

Reason Studio is updated only for users of other DAW...
The buttons claimed by users of Reason are present in the Rack plugin but not in the sequencer version 11, while the space is there!

reason plugin.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Molotovbeatz
Posts: 118
Joined: 29 Jan 2019

Post 25 Sep 2019

Hi,

Is R11 available for us to upgrade for free? I purchased R10 boxed licence few months ago.
:reason: Instagram: @koktailmolotov
:reason: SoundCloud: Koktailmolotov
:reason: YouTube: Koktailmolotov

User avatar
chimp_spanner
Posts: 2157
Joined: 06 Mar 2015

Post 25 Sep 2019

peacey wrote:
25 Sep 2019
I've just bought Reason 11 for the VST Rack only for Cubase 10. I like it but I don't love it..... yet

In VST Rack Mode Only:

Why can't there be functionality built in to Send midi loops to DAW track outside of Reason Full. (For Example Dr Octo Rex) - Am I really expected to draw in / play midi notes for DR Rex Files / Samples ???

Why can you assign separate Midi channels to different rack instruments to assign for DAW?

Please say I'm being silly and there is a way around these basic requirements.
There's currently no MIDI out. It's something a lot of people have been asking for in the standalone (so they can use VST MIDI effects). So I imagine the day the standalone gets that, is the day the plugin gets it too. And then you could, presumably, choose the Rack as the MIDI input of a channel and record the output. Any kind of drag-and-drop functionality would require the Rack to have a sequencer timeline, which it doesn't. And any direct Pattern-to-Track functionality would require a level of integration with the host that goes beyond what I think plugins can actually achieve. Maybe a third way is some kind of paste MIDI to clipboard...thing? But I have no idea how that'd even work! So yeah for the foreseeable, no MIDI to track.

Same on your second point. Multi-timbrality is something I, personally, would like in the standalone. But it'd require an overhaul of how sequencer tracks connect to devices. Currently it's automatic; every device comes with one sequencer track. What we'd need is the ability to create seq tracks *without* devices, and then a means to route them freely to devices in the rack, and a way to tell devices which channel and port they should respond to. You can, however, run multiple instances of the rack. There's no performance drop here that I've noticed. The only thing is that you miss out on modulation between different instruments/parts.

I guess this is something you need to weigh up song-to-song. If you need total routing freedom between all instruments in a track, and pattern-to-track integration, then Reason standalone is your best bet. Sorry it's not the best answer! But that's how it is right now :)
Enjoy!

http://www.paulortizmusic.com

2017 MBP | 16GB | Steinberg UR44 | Reason 10.4 | Cubase Pro 10.5

User avatar
QVprod
Posts: 2338
Joined: 15 Jan 2015

Post 25 Sep 2019

MrBlue wrote:
25 Sep 2019
Reason Studio is updated only for users of other DAW...
The buttons claimed by users of Reason are present in the Rack plugin but not in the sequencer version 11, while the space is there!


reason plugin.jpg
That functionality has always been built into Reason. You don't need buttons for it in standalone. Pressing the tap key however will not work in the Rack plugin. That's why there are buttons.

User avatar
chimp_spanner
Posts: 2157
Joined: 06 Mar 2015

Post 25 Sep 2019

QVprod wrote:
25 Sep 2019
MrBlue wrote:
25 Sep 2019
Reason Studio is updated only for users of other DAW...
The buttons claimed by users of Reason are present in the Rack plugin but not in the sequencer version 11, while the space is there!


reason plugin.jpg
That functionality has always been built into Reason. You don't need buttons for it in standalone. Pressing the tap key however will not work in the Rack plugin. That's why there are buttons.
This is probably the number one thing that I hope makes it into rack .1. I just can't break that muscle memory, and I end up tabbing around Cubase in the background and deleting MIDI clips haha.
Enjoy!

http://www.paulortizmusic.com

2017 MBP | 16GB | Steinberg UR44 | Reason 10.4 | Cubase Pro 10.5

korvaxsound
Posts: 2
Joined: 25 Sep 2019

Post 25 Sep 2019

Reason Studios 11 installer still puts Reason under a "Propellerhead" folder on windows ¯\_(ツ)_/¯

User avatar
EnochLight
Posts: 5729
Joined: 17 Jan 2015
Location: your mom

Post 25 Sep 2019

Molotovbeatz wrote:
25 Sep 2019
Hi,

Is R11 available for us to upgrade for free? I purchased R10 boxed licence few months ago.
Not likely. Once Reason 11 was announced back in 26 August, they gave a window for people who bought 10 to get a free upgrade to 11 for anytime after that. I don't recall it being 2 months before the announcement, but you can reach out to support and ask them.
Win 10 | Reason 11 |  Studio One 4.5 | i7 3770k @ 3.5 Ghz | 16 GB RAM | Reactor 1TB SSD | RME Babyface Pro | Nektar Panorama P-4 | Akai MPC Live | Roland System 8 and System 1 | Roland TR-8 with 7x7 Expansion | Roland TB-3 | Roland VT-4 | Roland MX-1

User avatar
boingy
Posts: 791
Joined: 01 Feb 2019

Post 25 Sep 2019

EnochLight wrote:
25 Sep 2019
Molotovbeatz wrote:
25 Sep 2019
Hi,

Is R11 available for us to upgrade for free? I purchased R10 boxed licence few months ago.
Not likely. Once Reason 11 was announced back in 26 August, they gave a window for people who bought 10 to get a free upgrade to 11 for anytime after that. I don't recall it being 2 months before the announcement, but you can reach out to support and ask them.
I believe 1st August was the start of the grace period.

User avatar
EnochLight
Posts: 5729
Joined: 17 Jan 2015
Location: your mom

Post 25 Sep 2019

boingy wrote:
25 Sep 2019
EnochLight wrote:
25 Sep 2019


Not likely. Once Reason 11 was announced back in 26 August, they gave a window for people who bought 10 to get a free upgrade to 11 for anytime after that. I don't recall it being 2 months before the announcement, but you can reach out to support and ask them.
I believe 1st August was the start of the grace period.
Gotcha, thanks. Seems about right.
Win 10 | Reason 11 |  Studio One 4.5 | i7 3770k @ 3.5 Ghz | 16 GB RAM | Reactor 1TB SSD | RME Babyface Pro | Nektar Panorama P-4 | Akai MPC Live | Roland System 8 and System 1 | Roland TR-8 with 7x7 Expansion | Roland TB-3 | Roland VT-4 | Roland MX-1

pquenin
Posts: 55
Joined: 31 May 2016

Post 25 Sep 2019

MattiasHG wrote:
25 Sep 2019
pquenin wrote:
25 Sep 2019
I was about to buy Reason 11 intro but I have seen some strange things on the Reason Studios site :
- they say that Intro come with 11 effects but 21 are checked in the list,
- and something that annoy me : the half-rack delay and chorus/flanger have desappeared. Can be a big problem with Combinator patches...
- and a "bug" : in the effect list, the COMP-01 Compressor/Limiter have the picture of the UN-16 Unison.
- another "bug" : the Spider CV Merger & Splitter appears twice : in the effects list and the utilities list.

So I don't know what to do because I'm not sure of what is really in the package....
Ironing out some design issues still, checkmarks appearing where they shouldn't be. The top numbers are correct. The effects included in Intro are:
  • Audiomatic Retro Transformer
  • Scream 4 Distortion
  • RV7000 MkII Reverb
  • Softube Bass Amp
  • Softube Amp
  • MClass Compressor
  • MClass EQ
  • MClass Stereo Imager
  • MClass Maximizer
  • DDL-1 Digital Delay Line
  • CF-101 Chorus/Flanger
Ok, too bad... I'm interested by having all the half-rack effects in Intro, do you plan to sell them as a bundle, maybe with rent-t-o-own possibility ?
Last edited by pquenin on 25 Sep 2019, edited 1 time in total.

sdst
Posts: 668
Joined: 14 Jun 2015

Post 25 Sep 2019

first time using the vst Rack, amazing, that thing works like home club in Reaper
all automations and it can be saved the Rack
:thumbs_up:

korvaxsound
Posts: 2
Joined: 25 Sep 2019

Post 25 Sep 2019

Hey Mattias
Any plans to decouple REs from Reason by offering a FREE Reason Rack Plugin with no included instruments or effects? If you want REs to take off and have a better fighting chance... make the technology available to all, with no price for entry. People can buy the plugins they want, you still get your cut, developers have a bigger audience and everybody wins. That's just my opinion of course.

pquenin
Posts: 55
Joined: 31 May 2016

Post 25 Sep 2019

I have downloaded the Reason 11 demo but it seems that I cant demo the Reason rack plugin ? No demo mode for the VST ?

Paranoiak
Posts: 5
Joined: 05 Apr 2015

Post 25 Sep 2019

From the manual :

"Demo Mode is only available in the stand-alone version of Reason not in Reason Rack Plugin."

User avatar
EnochLight
Posts: 5729
Joined: 17 Jan 2015
Location: your mom

Post 25 Sep 2019

Paranoiak wrote:
25 Sep 2019
From the manual :

"Demo Mode is only available in the stand-alone version of Reason not in Reason Rack Plugin."
D'oh!
Win 10 | Reason 11 |  Studio One 4.5 | i7 3770k @ 3.5 Ghz | 16 GB RAM | Reactor 1TB SSD | RME Babyface Pro | Nektar Panorama P-4 | Akai MPC Live | Roland System 8 and System 1 | Roland TR-8 with 7x7 Expansion | Roland TB-3 | Roland VT-4 | Roland MX-1

User avatar
Jagwah
Posts: 1556
Joined: 16 Jan 2015

Post 25 Sep 2019

If its not been mentioned yet there was a typo in the R11 email that went out to everyone, I kind of like it, 'Reson.' You guys got your new Reson yet? Yeah nah I use Reson 10 aye lol
71094304_10156910283437807_6829351386254147584_o.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Jagwah
Posts: 1556
Joined: 16 Jan 2015

Post 25 Sep 2019

///\\/\/\/\/\\\/\/\//\\/\/\/
Last edited by Jagwah on 25 Sep 2019, edited 4 times in total.

User avatar
Jagwah
Posts: 1556
Joined: 16 Jan 2015

Post 25 Sep 2019

Don't get me wrong I do love Reason very much (don't feel the same about Reason Studios) it's just that its become a thing now on social media pages to point out the numerous mistakes, and everyone has a big laugh about it because of how ridiculous it is, especially compared to older times.

Propellerhead Software Reson 11 FTW


70663867_10157810471081617_8397746148512628736_o.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
boingy
Posts: 791
Joined: 01 Feb 2019

Post 26 Sep 2019

Jagwah wrote:
25 Sep 2019

70663867_10157810471081617_8397746148512628736_o.jpg
I guess that instrument is Europa VST?

User avatar
Jagwah
Posts: 1556
Joined: 16 Jan 2015

Post 26 Sep 2019

boingy wrote:
26 Sep 2019
Jagwah wrote:
25 Sep 2019

70663867_10157810471081617_8397746148512628736_o.jpg
I guess that instrument is Europa VST?

Image


Not sure what you mean dude, both those images above were taken off Facebook, this one in particular from awesome Reason power user Ed Bauman (who now has an amazing career in the audio industry doing all kinds of television gigs and more along with being in a cool 80s band 'The Breakfast Klub' where he actually uses Reason on stage which you can see quite clearly for a moment in the video below at 25 seconds in).



User avatar
diminished
Posts: 1306
Joined: 15 Dec 2018

Post 26 Sep 2019

So.. could anyone check please if the new SSL REs have CV in by now? I know the EQ does, but I'm interested in the other two.
:reason: Most recent track: The Test (feat. MrFigg) || Others: on my YouTube channel •ᴗ•

User avatar
antic604
Posts: 2316
Joined: 23 Oct 2017
Location: Warsaw, Poland

Post 26 Sep 2019

diminished wrote:
26 Sep 2019
So.. could anyone check please if the new SSL REs have CV in by now? I know the EQ does, but I'm interested in the other two.
You know you can d/l the manual for Reason 11, right?

Image

Image

Image
Bitwig 3 // Reason 10 // Studio One 4 Pro @ Lenovo Y730 15'' i7-8750h
my music - https://soundcloud.com/antic604
other stuff - "Psytrance in Bitwig Studio" tutorial

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot], Ears and 1 guest