Make Rack Bigger

This forum is for discussing Propellerhead's music software. Questions, answers, ideas, and opinions... all apply.
Popnfrsh24
Posts: 69
Joined: 02 Feb 2019

Post 10 Feb 2019

Hey everybody,

So I'm still in the trial version of Reason 10, and one of the gripes about the older version was that the rack mixer is so small on my screen. I got the demo of Reason 10 in hopes they would have fixed that issue by now. From a quick google search....it looks like this hasn't been fixed? Am I correct?

Have you guys found ways to get around this so that it looks bigger on your screen? Besides changing resolution?

Thanks

User avatar
diminished
Posts: 1682
Joined: 15 Dec 2018

Post 10 Feb 2019

Excuse me sir, do you have a moment to talk about our Lord and Saviour, the SSL mixing console?
:reason: Most recent track: resentment (synthwave) || Others: on my YouTube channel •ᴗ•

Popnfrsh24
Posts: 69
Joined: 02 Feb 2019

Post 10 Feb 2019

not sure what point you're trying to make....basically you're emphasizing you do all your stuff via the SSL mixing console? But, you still have to deal with a tiny Rack view??

User avatar
jam-s
Posts: 1034
Joined: 17 Apr 2015
Location: Aachen, Germany

Post 10 Feb 2019

If your screen resolution does not match your eye vision you might want to think about glasses or another screen.
If you're in Aachen, come and visit us at the Voidspace.

User avatar
moneykube
Posts: 2334
Joined: 15 Jan 2015

Post 10 Feb 2019

I make it smaller... I like to suffer

superpop
Posts: 117
Joined: 16 Jan 2015

Post 10 Feb 2019

Popnfrsh24 wrote:
10 Feb 2019
Hey everybody,

So I'm still in the trial version of Reason 10, and one of the gripes about the older version was that the rack mixer is so small on my screen. I got the demo of Reason 10 in hopes they would have fixed that issue by now. From a quick google search....it looks like this hasn't been fixed? Am I correct?

Have you guys found ways to get around this so that it looks bigger on your screen? Besides changing resolution?

Thanks
I'm too like to have that option. Bigger rack, bigger REs, bigger sequencer, bigger browser...

User avatar
fieldframe
Posts: 789
Joined: 19 Apr 2016

Post 10 Feb 2019

Probably fair to say this is one of the top concerns in the Reason user community right now, and it’s likely a high priority for Propellerhead. We know the immediate priority is the audio engine rewrite for 10.3, and I would wager that a UI rewrite is the next step.

The problem, as best I can see, is that the code used to render the rack is twenty years old and needs to be rewritten to take advantage of modern GPUs. A new rack renderer will make a bunch of stuff possible, from zooming, to hiDPI support, to smooth scrolling. It’ll be great if this is one of the marquee features in Reason 11.
The Iron Law of Reason forums: All topics eventually turn into feature request threads; the only difference is how many posts it takes.

Looking for UI design? DM me for a portfolio.

Popnfrsh24
Posts: 69
Joined: 02 Feb 2019

Post 11 Feb 2019

fieldframe wrote:
10 Feb 2019
Probably fair to say this is one of the top concerns in the Reason user community right now, and it’s likely a high priority for Propellerhead. We know the immediate priority is the audio engine rewrite for 10.3, and I would wager that a UI rewrite is the next step.

The problem, as best I can see, is that the code used to render the rack is twenty years old and needs to be rewritten to take advantage of modern GPUs. A new rack renderer will make a bunch of stuff possible, from zooming, to hiDPI support, to smooth scrolling. It’ll be great if this is one of the marquee features in Reason 11.
Ah interesting...that makes sense now.

Do you guys have an inkling on when reason 11 will come out? I like reason a lot and want to buy it, but it's a hard sell with the two main issues I have found with it. Does it just make sense to wait until Reason 11? Is there talk about when 11 will be released?

I'm assuming Reason does offer an upgrade discount to go from 10 to 11...any idea on how much that has cost in the past?

Thanks,

Joey

User avatar
diminished
Posts: 1682
Joined: 15 Dec 2018

Post 11 Feb 2019

10.3 will come out first and even with that there is radio silence right now. So, no talk about v11 yet.
An upgrade from full version to another is usually USD $129, no matter how many iterations you skip :)
:reason: Most recent track: resentment (synthwave) || Others: on my YouTube channel •ᴗ•

antic604

Post 11 Feb 2019

fieldframe wrote:
10 Feb 2019
The problem, as best I can see, is that the code used to render the rack is twenty years old and needs to be rewritten to take advantage of modern GPUs. A new rack renderer will make a bunch of stuff possible, from zooming, to hiDPI support, to smooth scrolling. It’ll be great if this is one of the marquee features in Reason 11.
As much as I share your enthusiasm (and I pray you're right), there's NOTHING that points to Props actively working on that... Hope I'm wrong :)
Popnfrsh24 wrote:
10 Feb 2019
Besides changing resolution?
Yeah, that's the only way for now.

If you're on Windows, you can also increase Windows' scaling factor (it's in one of the right-click menus on the desktop) to get the same result, but - usually - dropping resolution works better.

User avatar
diminished
Posts: 1682
Joined: 15 Dec 2018

Post 11 Feb 2019

Popnfrsh24 wrote:
10 Feb 2019
not sure what point you're trying to make....basically you're emphasizing you do all your stuff via the SSL mixing console? But, you still have to deal with a tiny Rack view??
Didn't want to troll, sorry, and I can only speak for myself, but the old mixer is not needed any longer for my workflow at all, except when I want to open old project files. The rack size is okay for me, @ FullHD resolution. I believe our 4k brothers and sisters have a different opinion.
:reason: Most recent track: resentment (synthwave) || Others: on my YouTube channel •ᴗ•

Ermitage
Posts: 72
Joined: 21 Apr 2018

Post 11 Feb 2019

4k? I've stopped using it because of the resolution and I'm only on 1440p.

Popnfrsh24
Posts: 69
Joined: 02 Feb 2019

Post 11 Feb 2019

Has anybody used some sort of program to just increase the size of something upon the middle mouse button click? My old mouse use to have that and thought it was a clever idea...basically whenever you click the middle button a square pops up with everything zoomed in so it's like you're looking through a magnifying glass. Seems like this could be useful for reason.

Does anybody do this now?

User avatar
Molotovbeatz
Posts: 145
Joined: 29 Jan 2019

Post 11 Feb 2019

diminished wrote:
10 Feb 2019
Excuse me sir, do you have a moment to talk about our Lord and Saviour, the SSL mixing console?
Yeah hahaha, even on a 2k display the SSL mixer is still a pain to look at.
:reason: Instagram: @koktailmolotov
:reason: SoundCloud: Koktailmolotov
:reason: YouTube: Koktailmolotov

poreyday
Posts: 1
Joined: 23 Jun 2020

Post 23 Jun 2020

Windows button and + for zooming in - for zooming out.

For Mac it's command + or -

Make sure you have enabled accessibility

fullforce
Posts: 276
Joined: 18 Aug 2018

Post 25 Jun 2020

This makes me think of Weird Science.
This is a block of text that can be added to posts you make. There is a 255 character limit.

NDKay
Posts: 207
Joined: 04 Jul 2018
Location: Suite 11

Post 25 Jun 2020

fullforce wrote:
25 Jun 2020
This makes me think of Weird Science.
...this makes me think of L-I-S-A

---------------


We have confirmation here on RT that RS is working on that matter ! No.... no releasedate or anything near or something, but they "werk" it !
This is a SmartAss. Really nothing more than that !

Billy
Posts: 63
Joined: 09 Dec 2016

Post 25 Jun 2020

Popnfrsh24 wrote:
10 Feb 2019

Have you guys found ways to get around this so that it looks bigger on your screen? Besides changing resolution?
What resolution are you running?
:ignition: :reason: :refill: :re: :rebirth: :PUF_figure: :nektar: :mac: :EiEPro: :Alesis Mk2:

User avatar
BRIGGS
Posts: 887
Joined: 25 Sep 2015
Location: Orange County California

Post 25 Jun 2020

try squinting

Image

User avatar
selig
Moderator
Posts: 8621
Joined: 15 Jan 2015
Location: The NorthWoods, CT, USA

Post 25 Jun 2020

Some folks want the SSL to be bigger, some want it to be smaller (so they can fit more channels on screen). Since there appears to be no "one size fits all" there's going to have to be at least two options (like the Pro Tools mixer): a wide (current) view and a narrow view.

I don't know how I've managed to avoid having this issue - I've used Reason since 2003 or so and it looks the same today on my iMac retina display as it did on my G3 CRT (or if it's changed, it's not enough for me to notice).

I have no real issue with the SSL for my work flow, other than wanting a dark mode option. :)
Selig Audio, LLC

User avatar
plaamook
Posts: 1149
Joined: 22 Jan 2015
Location: probably underwater

Post 26 Jun 2020

NDKay wrote:
25 Jun 2020
fullforce wrote:
25 Jun 2020
This makes me think of Weird Science.
...this makes me think of L-I-S-A

---------------


We have confirmation here on RT that RS is working on that matter ! No.... no releasedate or anything near or something, but they "werk" it !
I guess she’s into malakas, eh Dino?

NDKay
Posts: 207
Joined: 04 Jul 2018
Location: Suite 11

Post 27 Jun 2020

plaamook wrote:
26 Jun 2020

I guess she’s into malakas, eh Dino?
:wtf:

:lol:

:lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
This is a SmartAss. Really nothing more than that !

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot], Trendiction [Bot], WasteLand, zoidkirb and 4 guests